Ukrajina sa pre anexiu Krymu obrátila na Európsky súd pre ľudské práva

03.06.2014 Celý región

Kyjev 3. júna (TASR) - Ukrajina sa obrátila na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) s dvoma podnetmi v súvislosti s anexiou Krymu Ruskou federáciou a zodpovednosťou Ruskej federácie voči Ukrajine. Na parlamentnej pôde o tom informoval premiér Arsenij Jaceňuk, vyplýva z webového portálu ukrajinskej vlády.

Podľa jeho slov sa pripravujú aj ďalšie žaloby na orgány štátnej moci a vedenie Ruskej federácie za nezákonné obsadenie a lúpež krajiny, za ktoré sa bude, ako poznamenal predseda ukrajinskej vlády, treba zodpovedať.

Ukrajinská vláda podá na základe otvoreného trestného stíhania generálnou prokuratúrou v Kyjeve iba v súvislosti s anexiou Krymu žalobu kvôli majetkovej ujme vo výške viac ako trilión hrivien.

Predseda ukrajinskej vlády sa ostrými slovami vrátil k niekdajším obvineniam Ruska na adresu Ukrajiny a podľa agentúry UNIAN konštatoval: Teraz môžem smelo povedať, že plyn kradnú Rusi. "Ukradli nám územie, ukradli Černomorneftegaz, ukradli 2,2 miliardy kubických metrov plynu, ktoré sa nachádzajú na Kryme," dodal.

Jaceňuk súčasne ubezpečil, že Kyjev využije všetky dostupné prostriedky na to, aby povolal ruskú stranu na zodpovednosť.
 

Vyberte región